BLOG


23 april 2010
Adrie

Passief fietsen is soms broodnodig voor het actieve fietsen. Maandagavond naar een lezing over o.a. de Amstel Gold Race geweest met Adri van der Poel, Stephan van Laere (schrijver van een boek over Frank Vandenbroucke) en Jeroen Wielaert. Verhalen aanhoren over de koers, kijken naar televisiebeelden of zelfs alleen foto's: je krijgt er onmiddelijk goesting van. Althans, ik krijg meteen zin om de ervaringen van de renners om wie het gaat zo dicht mogelijk te benaderen. Zin in pijn in de poten. Zin in het snakken naar het einde van een klim. Zin in het lekkere gevoel van over de finish komen.

Van der Poel was maandag erg scherp en hield geen blad voor de mond. Mooi hoe hij Maarten Ducrot typeerde ("Hij geeft commentaar zoals hij fietste: als een kip zonder kop") en hoe hij vertelde over zijn winst in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Oja, voor wie niet meer weet wie Van der Poel was of wat hij bij elkaar heeft gefietst. Van de Poel was een echte klasbak. Eentje van de buitencategorie. Met een erg sterk koersinzicht. "Als je geen sterk klimmer bent, moet je zorgen dat je voor de klim een voorsprong hebt." En de volgende - in hetzelfde straatje - is misschien nog wel het meest bruikbaarst voor ons mountainbikers. Van der Poel vertelde over hoe hij tijdens de Amstel Gold Race de Eyserbosweg overleefde. "Ik begon vooraan. Fietste me op de klim zelf niet over de kop en zakte dus langzaam terug. Maar bovenop gooide ik hem op het buitenblad en reed ik de rest zo voorbij." In de vlakke, technische tussenstukken van marathons verlies je makkelijk veel tijd omdat het klimwerk zo veel energie vergt. Van der Poel was tijdens de koers op die stukken juist op zijn best, want daar reed hij ook de secondes voorsprong die hij op een klim nodig had bijelkaar. Misschien ook eens proberen.

Oja, Van der Poel vindt ook dat je met gericht trainen geen koersen wint. Wel ging hij de in de week voordat hij de Ronde won nog een keer acht uur op de fiets zitten. Zonder dat zijn ploegbaas het wist. Mooi, die verhalen.
Reageren

Terug