BLOG

2 februari 2010

Eskimo's

Zoals Nederlanders ontzettend veel woorden voor verschillende soorten regen hebben, hebben Eskimo's dat voor veel verschillende soorten sneeuw. Mijn vocabulaire begint noodgedwongen steeds dichter bij dat van de Eskimo's te liggen. Of ik dezelfde benamingen gebruik als de iglo-bewoners? Ik betwijfel het. In het begin van deze lange witte periode ontdekte ik een paar positieve sneeuwwoorden. Die zijn inmiddels alweer bijna uit mijn woordenschat verdrongen. De daders? Veel woorden van deze vorm: eenwillekeurigscheldwoordsneeuw.

Gisteren. Van die halve dooi. Eén: op het asfalt is het ook met spatbordjes bijna geen doen. Twee: in het bos wordt het een grote glibberige derrie. Zelfs op de erg goed onderhouden route van Dorst was bijzonder onprettig fietsen. Vandaag. Grote dooiaanval met regen. Ik heb het er maar niet op gegokt. Zelfs de gedachte aan acht dagen afzien in juli (en vier dagen conditie-afbrekende carnaval over twee weken) kregen me vandaag niet op de fiets. Het moet wel leuk blijven.

Een voordeel: vijf graden lijkt straks ontzettend warm. Ik wacht met smart op de dag dat een paar handschoenen en een paar sokken weer voldoende is. Eenwillekeurigscheldwoordsneeuw!

Terug