NIEUWS

13-9-2010: Niet compleet aan de start op het NK
De plannen in de lente waren zo mooi. Transalp rijden, vorm doortrekken naar het NK en daar de boel met z'n tweeen eens op stelten zetten. "Wie trekt de sprint voor wie aan, wie gaat knechten, wie helpt de ander het podium op", dat soort werk. Behalve het opvullen van pijnlijke stiltes tijdens lange autoritten terug vanuit Duitsland heeft dat gezwets ons vrij weinig opgeleverd. Want 1) Tibor kan vanwege een buitenlandtrip voor zijn werk niet starten en 2) is dat vorm doortrekken na de Transalp bij mij niet helemaal gelukt. Ik hoop met een stukje parcourskennis als basis me zelf de top tien in te werken. Aanklampen, concurrenten zand in de ogen strooien, ze de verkeerde kant op sturen, geen meter kopwerk verrichten en ergens in de laatste drie kilometer de boel flikken. Ik heb mijn strijdplan klaar! (door Juul)

6-9-2010: Gered door de schijf bij Bergrace Lunteren
Zoals sommige van jullie misschien weten, mountainbike ik sinds dat ik net de Nederlandse volwassen-leeftijd bereikt heb, maar volleybal ik al vanaf begin jaren negentig. Nou kan ik die laatste sport (terecht!) niet loslaten en dus combineer ik het al al die tijd. Ging altijd prima. De nieuwe trainer van Shock'82 Heren 1 heet echter Ron Lutters en die heeft in tegenstelling tot zijn voorganger conditie en explosiviteit hoog in het vaandel staan. Om een lang verhaal kort te maken: dankzij twee pittige trainingen (sprintjes over zes tot negen meter is ECHT een andere conditie dan een alpencol bedwingen. Tijdens een training betrapte ik mezelf op de uitspraak: "in acht dagen de Alpen over is zwaar, maar dit.. ") had ik de hele week te kampen met lekkere spierpijn in verschillende spiergroepen. Gelukkig niet echt die ik met fietsen ook gebruik. Maar wel tijdens de Bergrace in Lunteren. Want daar lag een prachtig parcours (veel los zand, dat wel) waar bergop en naar beneden stuurmanskunst vereist was. Een x aantal keer moest je echter van de fiets af om steil bergop te lopen en als ik zeg dat ik erg veel moeite had met traplopen, was dat dus zachtgezegd geen pretje. Maar om aan deze lange smoes een eind te maken: eigenlijk ging het best lekker. Goeie start, rond de top twintig en een steady tempo zonder alles er uit te persen. Dankzij de pijnlijke loopstukken, en de spierpijn die ik inmiddels ook wel tijdens het fietsen begon te voelen had ik echter niet meer de illusie om nog iets van een versnelling er uit te persen en had ik besloten er een safe, solide race van te maken. Ik verloor wat plekken en het genieten werd iets minder. Net toen ik aan het bedenken was hoe ik een goede reden kon regelen om toch het bijltje er bij neer te gooien, hoorde ik een ontzettende rammel aan mijn achterbrug. Stoppen, kijken en luisteren deed me nog niet meteen de oorzaak vinden, maar toen van een meter of dertig afstand iemand riep (knap!) 'je remschijf zit los!', wist ik dat het over was. Op een of andere manier was ik alle zes m'n boutjes verloren! Ik ben sindsdien aan het graven in mijn geheugen, maar kan me niet herinneren dat ik eerder door materiaalpech uit heb moeten vallen. Ach, een keer moet de eerste keer zijn. Liever tijdens deze koers, dan tijdens de Transalp of het NK.(door Juul)

31-8-2010: Vierde in Bemmel
In een poging om nog iets van snelheid op te doen voor het NK, stond ik afgelopen zondag met m'n afgeragde racebak en ongeschoren (maar bruine!) benen weer eens in het ultiem gesoigneerde amateur-b-veld tijdens de Wielerronde van Bemmel. Vijftig kilometer over 42 ronden. Drie natte bochten. Zonder enige verwachting gestart met als enige doel goed te trainen. Na tien kilometer en veel ergernis over erg langzame bochtensnelheid (die wegrenners krijgen een fiets nog moeizamer een bocht door dan ik) me maar eens met de koers gaan bemoeien. Paar keer weggezeten, met drie rondes (met drieen, met tweeen, en in m'n eentje) als langste. Een kilometer of vijftien voor het einde viel de beslissende slag, die ik door gebrek aan koersinzicht niet als dusdanig beoordeelde. Erg zonde, en toen er van een gedegen achtervolging in het peloton geen sprake meer was ben ik tien ronden voor het einde tegen beter weten in maar alleen op avontuur gegaan. Hoewel speaker Pa van Bon me nog wel liet geloven dat ik erg hard aan het inlopen was ("Die van Loon gaat er nog bij komen"), zag ik achter op het parcours (in de stromende regen) dat ik het niet ging redden. Maar: het peloton kon ik zo'n twintig seconden voorblijven en daardoor werd ik vierde. Goede opsteker na een paar matige marathons! (door Juul)

16-8-2010: Foto's Neustadt
Een paar Sportograf-pica's van het Neustadt-drama. (inzoomen=klikken)

Nog lachen met Baselmans en Van de Voort op de eerste rij.... Bikefreak-Airlines soepel bergaf aan het eind van ronde 1..


..

(door Juul)

15-8-2010: Teleurstellende Neustadt Bikemarathon
Het was een van de mooiste marathonparcoursen waar we ooit overheen hebben gereden, maar uiteindelij gezien liep eht voor ons allebei op een teleurstelling uit: de Neustadt Bikemarathon. Ik heb er een verhaal over getikt, klik hier boven op blog om het lezen! Volgende week ga ik samen met Bikefreak-patron Herwin Wetters richting het Sauerland voor in ieder geaval de Sauerlandmarathon en misschien Zierenberg.
(door Juul)
Reageren

27-7-2010: Transalp zit er op
We hebben de Transalp helaas niet als team kunnen finishen. Het hoe en het waarom is (vanwege het makkelijk uploaden van foto's etcetera) te lezen op de blogspot van Juul. KLIK . (door Juul)
Reageren

12-7-2010: Journalistentitel (al een week) kwijt en countdown
Het feit dat Nederland geen wereldkampioen werd had gelukkig ook nog een voordeel: de verleiding om (teveel) bier naar binnen te werken gisteravond was in een klap weg. Het bleef ook tijdens de wedstrijd allemaal binnen te perken (mede dankzij corrigerende woorden van marathonveteraan Bjorn Dinnessen die in dezelfde kroeg aanwezig was) en dat moet ook. Nog minder dan een week en dan vlammen we door de Alpen. Het grote pakken is begonnen, de conditie is okay en de goesting is meer dan aanwezig. Tijdens de Transalp zullen we het thuisfront op de hoogte houden via sms, die door dat thuisfront linea recta op ons ongesoigneerde jaren negentig gastenboek gezet worden. Mochten we zelf een connectie met het digitale netwerk kunnen maken, dan zullen we uiteraard zelf wat posten.

Het was niet dat ik zo heel erg teleurgesteld was dat ik het hier nog niet gemeld had, maar meer omdat het er vanwege het mooie weer niet van kwam. Vorige week vrijdag deed ik in Rotterdam - op het proloogparcours van de Tour - mee aan het NK Journalisten. Ik verdedigde daar mijn titel. Zonder succes dus. Dit schreef ik zaterdag op, maar omdat ik er toen niet tevreden over was, heb ik het niet online gezet. Nu zoek ik het niet meer om er veel aan te veranderen, dus bij deze mijn ongecensureerde verhaal van een uurtje knoepen met de collega's:

Dichter bij het gevoel van een prof dan vorige week vrijdag kom ik niet meer denk ik. Links en rechts reden de echte kanonnen uit de Tour me op straat voorbij om net als ik richting het Rotterdamse proloogparcours te rijden. Een verschil: zij mochten het rondje van acht kilometer wel verkennen, ik moest het doen met een paar keer op en neer rijden in een zijstraat. Ach, het was een prima voorbereiding op het NK journalisten dat meteen na de proftraining op het proloogparcours werd verreden, want warm was het toch al. Vijf keer mochten we rond en het was een genot. Toch mooi om je naam door de vele speakers te horen schallen als titelverdediger en kanshebber. Over dat laatste was ik het niet met de speaker van dienst eens, want met ex-prof Thijs Zonneveld aan de start was er slechts een gedoodverfde titelkandidaat.
Het werd zoals bij elke wegwedstrijd een uur lang (40km) jezelf het snot voor de ogen fietsen. Op de beide bruggen (Erasmus- en Willemsbrug) in het parcours kon je als liefhebber van een bergoplopende weg niet echt het verschil maken. Mede ook omdat het na de Willemsbrug nog ongeveer 3,5 kilometer wind tegen was. Toch viel in de tweede ronde op de tweede brug de slag. Zonneveld ging aan, ik had besloten (net als een paar anderen overigens) elke trap die Thijs deed te volgen. Alleen moest ik ongeveer van plek 37 komen. Gelukkig bereikte ik zijn wiel, samen met zes anderen en de kopgroep was geboren. Drie ronden reden we voor zover dat ging kop over kop. Twee keer heb ik het geprobeerd, een keer op de Erasmus - tegen beter weten in compleet kansloos - de tweede keer na een aanval van Zonneveld in de laatste ronde op de Willemsbrug. Na de afzink liet hij het lopen omdat de rest gewoon in ons wiel zat, had ik daardoor een meter of twintig en besloot ik maar door te zetten. Als gezegd: 3,5 kilometer tegen de wind in is in je eentje niet te doen. Ik werd erg vlot teruggepakt, gelost, maar kon op 750 meter voor de streep toch weer aansluiten. Meer dood dan levend was ik net aan het bedenken of ik misschien nog iets kon uitrichten, maar toen reed ik lek. Voorzover ik mijn titel nog niet verspeeld had met mijn twee kansloze aanvallen, was ik dat toen in ieder geval zeker. M'n oude trouwe De Boni van 250,- euro had me dan toch in de steek gelaten. Zonneveld won overigens niet. Dat was ook vrijwel onmogelijk omdat hij echt bij elke scheet geschaduwd werd. Hij verloor de sprint van Roel van Schalen. Die hadden we in de kopgroep eigenlijk de hele koers niet gezien. Zonneveld baalde na afloop, want hij wilde juist niet van hem verliezen, omdat hij geen meter kopwerk had verricht. Tijdens het douchen hoorde ik echter een ander verhaal: Van Schalen was in zijn eentje van het peloton naar de kopgroep toegereden en in de slotfase aangesloten. Oke, dan ben je de sterkste!

Nu anderhalve week later weet ik nog steeds niet welk verhaal over Van Schalen waar was, maar wel wat de oorzaak was van mijn lekke band. Niet mijn eigen vertrouwde De Boni, maar een schroef van 2,5 centimeter. Daar doe je dus niks aan. (door Juul)
Reageren

28-6-2010: Niet scherp genoeg in Oosterbeek
Hij stond toch wel een beetje met een dunne rode cirkel omcirkeld in mijn virtuele bikeagenda, de 150 minuten wedstrijd van Bergrace in Oosterbeek. Heerlijk parcours, vooral omdat ik daar de afgelopen jaren altijd lekker gereden heb. Gisteren stond ik eindelijk een keer redelijk vooraan, maar lieten de benen de verbetering van vorig jaar (11e) die ik in gedachte had niet toe. De paar veranderingen in het parcours haalde het ritme er een beetje uit (excuus 1), twee dagen herstel van zware trainingsarbeid bleek te weinig (excuus 2) en op dit parcours is een niet al te lichte Epic 29er niet direct een voordeel (excuus 3). Oftewel: ik reed (vooral in ronde drie en vier - al was ik de tel al vrij vlot kwijt) een beetje slap rond. Zie het hartslagmeterbestand (klik voor groot formaat) hieronder.

Laatste twee ronden nog een klein beetje versneld, de zesde en laatste ronde werd zelfs m'n snelste. Uitslag: 23e.
Oja, die gasten van Peerkes maken het steeds bonter met hun verstoptechnieken. Kijk hier hoe Bart Damen gefotografeerd wordt als hij zonder stuurbordnummer (en dus zonder goede vorm veradende uitslag) stiekem zijn rondjes aan het draaien is op het zware Oosterbeekse rondje. Gesnapt! (zie z'n blik)

(door Juul)
Reageren

21-6-2010: Verstoptechniek Peerkes Biketeam doorzien
We hebben ze in de smiezen, Frank van Hoof en Bart Damen. Die twee gasten van het Peerkes Biketeam, Transalp-concurrenten #1, proberen ons te misleiden. Door in de anderhalve maand voor de Transalp geen enkele strakke uitslag te rijden zijn ze duidelijk bezig zich te verstoppen om tijdens de Transalp als twee rood-zwarte duiveltjes uit een doosje op de eerste de beste Alpencol er van door te vliegen. Maar, we hebben jullie door, heren! Van Van Hoof hadden we al het vermoeden dat hij in marathons niet alles uit zijn magere klimmersbeentjes aan het persen was. Versprekingen van Damen vorige week ("Frank doet alleen maar rustige duurtrainingen want hij wil niet te vroeg pieken") en een online-bevestiging van Van Hoof zelf (TIP! Wel 16+) deden deze verdenking bevestigen. Damen maakte het zichzelf duidelijk iets moeilijker. Gezegend met een goede vorm stond Damen bij zowel de Alpentour als de XC in Groesbeek aan de start. Klaar om te vlammen. Overduidelijk te vroeg gepiekt. Damen wrong zich echter - na later bleek te opvallend - in allerlei bochten om toch achter ondergetekende te finishen. Damens te opvallende valpartijen (twee maal in Groesbeek, een keer erg opzichtig recht voor m'n neus), rare pechgevallen (Alpentour) en zijn "het tellertje al uitdrukkend, O shit, moet ik nog een ronde"- truc (zowel toegepast in Groesbeek als in Oostenrijk) deden hem de das om. Ook hij kan dus veel beter dan zijn uitslagen doen vermoeden!
Dit stukje psychologische oorlogsvoering hadden wij net nodig om een voortijdige team-crisis in de kiem te smoren. Waar ik de laatste twee maanden er veel aan deed om de achterstand op Tibor goed te maken, hielp de kopman van ons BFM-Marathonteam mij een handje door de omgekeerde weg te bewandelen. Hier had hij echter goede reden voor, alleen leek ook het laatste stukje goesting te zijn verdwenen en dat is natuurlijk WEL een slechte zaak. In een drietal gezamelijke trainingen liet Gijssen echter zien nog meer dan genoeg goesting (zeker naar vernomen te hebben van de verstop-acties van Peerkes Biketeam) alsmede conditie tot zijn beschikking te hebben. Mag ook wel, met vandaag op de kop af nog 26 dagen tot de start. Belangrijker: nog precies dertig dagen tot de koninginnerit met de beklimming van de Mortirolo. Verstoppertje gespeeld of niet: daar valt de slag!(door Juul)
Reageren

14-6-2010: Juul 22e in Groesbeek
Echte marathonbikers hoorden gisteren eigelijk aan de start te staan in Malmedy voor de fantastische Raid Hautes Fagnes. Een geweldige marathon die je niet mag missen. Maar, Tibor moest vanwege een vrijgezellenfeest afzeggen en ik hinkte met de cross-countrywedstrijd op het thuisparcours in Groesbeek die eveneens op het programma stond op twee gedachten. Tel daar de vermoeidheid van de Alpentour en een verlopen APK-keuring bij op en de keuze voor het uurtje knallen bij de amateurs was gemaakt. Dat werd uiteindelijk anderhalf uur knoepen met een 22e plek als resultaat. Gevoel was niet super en had een erg dramatische start. Maar: wel constant gereden en lang niet alles eruitgeperst. Het ging op een paar klimmetjes na haast op marathontempo. Getipt door bronnen binnen Peerkes Biketeam is het met de Transalp in aankomst verstandig om lange duurtrainingen zonder intervallen te gaan doen. Dat staat dan ook voor deze week op de planning. Dit weekeinde geen koers, daarna 150min Oosterbeek: mijn favoriete rondje! (door Juul)


Reageren

7-6-2010: Alpentour, Tibor vrijwel genezen
Met een naderende deadline van het sponsorblad in eerste instantie nog geen uitgebreid blog van de Alpentour Trophy. Die volgt later, als ik mijn memoires (tevens over het Trek-Brentjens-team dat ook meedeed) op digitaal papier heb gezet. Om de afgelopen vier dagen in het kort samen te vatten: het ging met de dag beter, op een dipje op dag twee na. Eigelijk verliep het qua dat betreft exact hetzelfde als vorig jaar. Mijn etappe-uitslagen in de sportklasse: 6 - 7 - 5 - 4.
Maar daar ging het eigelijk niet om. Vanaf dag twee was het een onderlinge strijd tussen Transalp-concurrent Bart Damen, Martijn 'Stoemp' Roelofs, de taaie Mark Rongen en ik. Dat hield in elkaar op scherp zetten voor de start, in de gaten houden tijdens de koers en een beetje dissen naderhand. Dag twee werd onderweg door Stoemp gedoopt als 'Juul Slachtdag' en daar had hij helemaal gelijk in. Net als vorig jaar had ik op die tweede dag de hele tijd een hongergevoel en moest door het eten (en moeheid) Stoemp en Damen op de langste klim van de dag laten gaan. Maar: dag drie en vier werd het warm en dat ligt me wel. Dag drie mooi gestreden met Rongen (die blijft maar terugkomen), dag vier had ik nog over en reed ik voor mijn gevoel het meest naar voren. Herwin reed erg sterk en kon ondanks een aan een valpartij overgehouden schouderblessure (kopje onder in een bergrivier - jammergenoeg geen camera's aanwezig) de vier dagen hendig voltooien. Uitslagen: Hier.
Tibor is vrijwel hersteld van zijn bacteriele infectie en kan weer - mits tijd - aan trainen gaan denken. Beide vragen we ons af hoe het met de onderlinge verhoudingen is. Hopelijk meer gelijk dan aan het begin van het seizoen! (door Juul)
Reageren

27-5-2010: Laatste voorbereidingen Alpentour
Het eerste hoofddoel van het jaar - althans voor mij (Juul) - is aanstaande. Woensdag vertrek ik met Herwin richting Schladming voor de Alpentour Trophy, vier dagen erg mooie koers in Oostenrijk. Tibor zit nu nog in Amerika en volgende week een paar dagen in Zuid-Duitsland en heeft nog een gaatje gevonden om ook een paar dagen naar Schladming te komen. Voor hem is het mooi dat het niet alleen een etappekoers is, maar dat er ook een dag een losse wedstrijd wordt georganiseerd.
Ik heb in ieder geval gepoogd om voor die vier etappes aardig scherp te staan. Om een keer met cijfertjes te strooien: in de laatste twee weken vijf lange duurtrainingen gemaakt, totaal 21 uur, weinig kilometers en 10.000 hoogtemeters. Daartussen nog gekoerst, wat aan intervallen gedaan en losgefietst.
Ook de Epic begint aardig op scherp te staan. Ander wielsetje is er nog niet, maar dankzij snelle service van Singlespeed Central kan ik er dit weekeinde een paar mooie Schwalbe Racing Ralphs onder ploppen, alsmede een setje ESI-grips. Daarnaast een oplossing gevonden voor de twee bidonhouder.
Voor de Alpentour nu nog losfietsen, veel eten en zondag een stukje participerende journalistiek afleveren bij de 1ste Kasteelronde van Mill (ook wel bekend van de 8 van Oost-Brabant) waar ik voor De Gelderlander verslag van ga doen, en zelf ook zal starten bij de amateurs A.
(door Juul)
Reageren

1-5-2010: Tibor vierde in Houffalize
"4e.. ondanks crash :-)", aldus Tibor via SMS vanavond. Schijnt dus wel lekker te zijn gegaan in de Fun-A wedstrijd in Houffalize. Verdere details moet ik jullie verschuldigd blijven, maar die zullen vast via een blog door Tibor himself opgetekend worden. Tot dan moeten we het doen met het relaas van de winnaar op mountainbike.be. (door Juul)
Reageren

20-4-2010: Autopech kost Tibor Kellerwald
Wie zondagavond in de uitslagenlijst van de Kellerwald Bikemarathon op zoek was naar de naam van Tibor, had heel lang kunnen zoeken zonder iets te vinden. Autopech voorkwam namelijk dat Gijssen uberhaupt in Gilserberg aan kwam. Erg frustrerend en vervelend natuurlijk voor de kopman van het BFM Marathonteam, maar (nu volgt even een stukje bangmakerij voor zijn concurrenten in Sorpetal) ik zag hem gisteren en hij ziet er afgetraind uit. Volgens mij staat hij door het missen van Kellerwald nu helemaal op scherp. (door Juul)
Reageren

13-4-2010: Planning komende maand
Een weekendje zonder koers zorgt altijd weer voor extra meer honger voor de volgende. Daarom bij deze even alles op een rijtje tot eind mei. Zondag doet Tibor mee aan De Kellerwald Bikemarathon (120km, 3000hm). Das een vrij saaie, maar (zeer) pittige wedstrijd nabij Kassel. Een week later staan we samen aan de start in Sorpetal in het Sauerland. Daarna even wat rust en dan is het voor mij in ieder geval twee keer tijd voor XC: 9 mei Oss (150min Bergrace) en 15 mei Apeldoorn (Amateurs). Wat Tibor in die periode doet hangt af van zijn nieuwe baan.
Oja, 30 mei ga ik als voorbereiding op het NK-journalisten meedoen aan een wegkoers in Mill. Om voor mijn thuispubliek (wordt mijn eerste dagje participerende journalistiek op de weg) niet geheel voor schut te staan, zoek ik misschien nog wel een wegkoersje in de periode ervoor op.(door Juul)
Reageren

29-3-2010: Teambikes
De vaste en oplettende lezer heeft het waarschijnlijk al tussen de regels door kunnen lezen: het komende marathonjaar rijden we als Bikefreak-Magazine Marathonteam op Specialized 29ers. Om precies te zijn de Epic Comp 29 (link). Tibor is als Specialized-liefhebber en 29inch aanhanger helemaal in zijn nopjes, en ook ik heb me laten overtuigen van de voordelen van grote wielen en de Specialized Brain Technologie. Je gaat er - naar het schijnt - harder van dalen en hebt meer comfort. Door de grote wielen heb je simpelweg een groter contactoppervlak ten opzichte van het terrein, wat weer zorgt voor een betere tractie en grip. Met mijn gebrekkige techniek en een hoop uitputtende marathons in aantocht klinkt dat als een mooi en tijdwinnend verhaal. Eind april worden ze geleverd. Uiteraard is ook de bikes-pagina bijgewerkt. (door Juul)

29-3-2010: Bergrace Wageningen: Tibor 43e, Juul 48e.
Zo. De kop is er ook weer af wat betreft wedstrijden in Nederland. De eerste wedstrijd in Wageningen/Renkum (150min Bergrace) leverde ons uiteindelijk allebei een plaats aan het begin van de middenmoot op. Tibor reed op z'n singlespeed naar de kop van het veld, maar kreeg toen te maken met materiaalpech. Ik reed een aardige race, maar een aantal (na evaluatie toch wel) kansloze demarrages die allemaal stranden op een tiental meter van het groepje voor me, voorkwamen dat ik de top veertig binnen kon rijden. Desondanks niet ontevreden. Vorig jaar eindigde ik met een vergelijkbare inspanning (maar wel slechtere startpositie) dertig plekken lager.
In een boeiende conversatie met bekend mountainbikeforumlid Willem12 (waar staat die twaalf toch voor vraagt iedereen zich altijd af.. wij weten het sinds de Swiss Bikemasters van 2008) deed Tibor (aka TBonezzzzzz) al kort verslag van zijn koers.
Quote: "@Willem123456: Die ketting kraakte niet, hij hing wel slap. Ik ben vereerd dat je mij vergelijkt met studenten van de Universiteit van Limbabwe, maar de ketting stond goed bij de start. Echter zijn die bouten van de 69er losgelopen tijdens de koers en werd daardoor de kettingspanning te slap. Na iets meer dan een uur reed ik na goede inhaalrace in 2e positie van de een grote groep en ging het eigenlijk erg lekker, totdat mijn ketting eraf stuiterde (achter) en ik de aansluiting verloor. Toen was eigenlijk mijn koers over, nog geprobeerd terug te komen naar die groep (met de nodige hulp) maar uiteindelijk mezelf alleen maar opgeblazen. Fiets reed ook niet echt fijn meer met die klapperende ketting..... en de laatste 2 rondes verloor ik dan ook nog veel tijd:-(. Al met al niet echt tevreden, verslagje zal deze week op de site staan!".
Verdere conversatie tussen de twee heren te volgen in het singlespeedhoekje van dirty-pages.nl. Zoals ons T-botje al zegt: het volledige verslag volgt. Volledige uitslag is er wel al. (door Juul)22-3-2010: Singlespeed deert Tibor niet in Sart-Tilman
Met versnellingen had-ie naar alle waarschijnlijkheid gewonnen. Maar met maar een verzet wist Tibor nog het podium te halen tijdens de traditionele 'openingskoers' in het Waalse Sart-Tilman. Vanuit het achterveld (de start ging met 45+ km/u, dat red je niet op een singlespeed) reed hij stoempend en wel naar voren om op plek drie te eindigen. Daarbij maakte hij nogal wat indruk op een paar Belgen, getuige deze twee egostrelende berichtjes op twee Belgische sites.
Oftewel: ik moet er aan, want ik finishte dertig plekken lager en twintig minuten later. Het feit dat ik een half uur sneller was dan drie eerdere deelnames en dus ook aardig op weg ben, voorkwam een voortijdige vertrouwensbreuk. Ik mocht nog gewoon mee terugrijden.
Uitslag. Blog van Tibor volgt vanavond. (door Juul)

18-3-2010: Kort nieuws
Trainen met de concurrentie. Moet kunnen toch? Gisterochtend (erg vroeg) lekker een paar uurtjes over belgische betonplaten gereden met Frank van Hoof. Hij op de mtb, ik op de racefiets. Ach, misverstandje moet kunnen. Voor Frank: die 15 kilometer in mijn eentje terug langs het kanaal met nog twee druppels ranja in m'n bidon, een reepje en wind schuin van voren gaan het verschil maken op de Mortirolo.
Verder nog wat nieuws? Het weer in Luik ziet er niet onaardig uit. Daar staan we zondag aan de start van de Raid du Sart-Tilman. Voor de zekerheid gaan de spatbordjes er wel weer op. Zondag is een primeur: de eerste marathon dat Tibor zelf met de auto heen gaat rijden (hij heeft sinds twee weken zijn rijbewijs). Mijn peugeotje blijft thuis!
Tibor is ook bezig met het opbouwen van een racefiets. Zijn frame is afgelopen week gepoedercoat (geen idee of dat goed Nederlands is) in de kleur gifgroen. Het valt in ieder geval op. (door Juul)

15-3-2010: Lactaattest gepland
Na vijf jaar zonder licentie een handjevol hobby- en funbekers bij elkaar gefietst te hebben, vond ik het dit jaar weer tijd voor een licentie. Het wordt net als in 2004 een amateur-B licentie. Heel veel cross-country wedstrijdjes ga ik niet rijden, hopelijk wel een paar wegwedstrijdjes. Voornamelijk leef ik toe naar het NK-marathon in achtertuin Groesbeek. Aangezien het zo lang geleden is dat ik bij de KNWU ingescheven heb gestaan, moest ik me opnieuw medisch laten keuren. Twee jaar geleden heb ik een lactaattest gedaan bij Chris Janssen in Limbricht en aangezien ik me daar ook kan laten keuren, ga ik 25 maart (10u, voor wie het precies wil weten) naar Chris toe voor een keuring en een nieuwe lacttaattest. Met de billen bloot dus wat betreft wattages, vetpercentage en hartslagwaardes. Is het de de dag na de test akelig stil op deze site, dan viel het tegen. Deze week nog maar even goed trainen en zondag pittig koersen (Sart-Tilman).. (door Juul)

8-3-2010: Banden wisselen bij De Acht Van
GIsteren een gezamelijke training tijdens de 8 van Oost-Brabant. Reden we in het begin nog mee met een groep van een man of tien, dat was snel over toen ik lek reed. Het banden wisselen ging niet van een leien dakje (lees m'n blog), maar de tweede keer al een stuk sneller. Uiteindelijk hebben we de honderd kilometer niet helemaal vol gemaakt. Ik draaide als eerste af vanwege werk, Tibor iets later toen hij de anti-cognitief-geplaatste lintjes (zelf bedachte, maar door de wetenschap onderbouwde term. Lees meer erover in de Bikefreak van april, met een uitgebreid verslag van deze toertocht) kwijt was geraakt. Tijdens mijn werk kreeg ik een telefoontje van Tibor, die vanwege een hongerklop een plaatselijke friettent aan het leegplunderen was. Om een lang verhaal kort te maken: het was (serieus) genieten! (door Juul)3-3-2010: Gastenboek online!
M'n website-bouwkwaliteiten zijn toch niet in staat om een mooi geintegreerd reageer-systeempje op de site in te bouwen. Nou ja, misschien gaat dat wel lukken met veel inspanning, maar die tijd gebruik ik liever om te trainen (en ja moeder, ook om te studeren). Vandaar dat vanaf vandaag ons eigen gastenboek online is. Schroom je niet en bevuil het met onzin! (door Juul)

1-3-2010: Weekendje koers!
Weer een klein meetmomentje dit weekeinde. Tibor is gistermiddag knap vierde geworden op de Maresia Run-Bike-Run in Waalwijk. Ondanks zijn maat 48 (=veel grip in de modder) en zijn grote passen kon hij de kop van het veld tijdens het hardlopen niet volgen. Tijdens het mountainbiken reed hij echter sterk van de twaalfde naar de vierde plek, een plek die hij bij het tweede stukje lopen niet meer afgaf. Nieuwsberichtje van triatlonweb hier, blog van Tibor zelf volgt vanavond.
Ikzelf deed mee aan de derde clubwedstrijd van Licht Verzet en hield daar de stijgende lijn (negende, vierde) vast: derde. Klasbakken Martijn 'Stoempie' Roelofs en Bas Vroemen werden een en twee. Quote van nummer vier van de wedstrijd. "Wat reed jij slordig, maar je klom best hard!". Mooier had hij mijn race niet samen kunnen vatten. Uitslag. (door Juul)

22-2-2010: Ingeschreven voor Bergrace en SKS Bikemarathon
In het vorige nieuwsbericht stond het al: de planning krijgt steeds meer vorm. In aanvulling daarop: Tibor doet zondag definitief mee aan de run-bike-run in Waalwijk, op z'n singlespeed (hij liever dan ik).

Verder staan we allebei ingeschreven voor de SKS Bikemarathon (ook wel bekend als Sorpetal) op 24 april in Sundern-Hagen. Een mooie, niet al te zware opening van het Duitse marathonseizoen. We komen altijd graag in het kleine gehuchtje in het Sauerland, de mensen zijn er bijzonder gastvrij en hebben met de hele gemeenschap een ijzersterk evenement neergezet dat niet voor niets de afgelopen jaren een groot aantal mensen aan de start heeft moeten weigeren (tip: snel inschrijven!).

Daarnaast heb ik mezelf aangemeld voor de eerste Bergrace (150min) van het seizoen op zondag 28 maart in Wageningen. Vorig jaar besloot ik op het laatste moment nog mee te doen en stond ik geloof ik als 483ste opgesteld. Nu (op tijd met inschrijven en weer met licentie) staan we hopelijk wat meer vooraan. De Bergraces zijn m'n favoriete wedstrijden in Nederland, vooral Oosterbeek. Of ik ze allemaal dit jaar garijden en moeite ga doen voor het eindklassement, dat weet ik nog niet. Wageningen - even indekken vooraf - zal vooral een test zijn voor de conditie, die op dat moment nog absoluut niet top zal zijn.

Vers van de pers nog een bericht over de fietsen waar we in 2010 op gaan rijden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit een Amerikaans merk dat begint met een S en fietsen heeft met hele grote wielen. Misschien vandaag al zal er meer duidelijk worden.
(door Juul)

10-2-2010: Planning krijgt meer vorm
In februari en maart zullen we weer aan een paar voorbereidingskoersjes meedoen. Op 28 februari is de kans groot dat we op allebei op een andere plek aan de start staan. Ik doe mee aan de clubwedstrijd van Licht Verzet, Tibor zal waarschijnlijk mee gaan doen aan een off-road duathlon in Waalwijk.
In maart zal naast de 8 van Oost-Brabant, ook de traditionele seizoensopener nabij Luik op het programma staan: de Raid du Sart-Tilman. Zoals het er nu naar uitziet gaan we dan om 8.45 deelnemen aan de massastart, en kiezen we niet voor een individuele start op een later tijdstip. Dit omdat ondergetekende om 14.30u weer aan het werk moet zijn. Dat wordt hopen op mooi weer, flink doorkoersen en thuis douchen (dat is sowieso de beste optie met de vaak ijskoude douches daar)!
(door Juul)

1-2-2010: Foto's en filmpjes van januari
Even een paar fotootjes van de clubwedstrijd van Licht Verzet van vorige week. Heel veel bijzonders is het niet, maar voor de beeldvorming:

Een filmpje van Tibor op dezelfde (leuke) afdaling is al meer de moeite waard:
Klik

Dit geweldig filmwerkje van Tibor wil ik jullie ook niet onthouden. Even de situatieschets. Tibor is er zojuist afgereden op een asfaltklim en heeft behoefte aan een zelfvertrouwenboost. Ik lijk een mietje, maar die pukkel is steiler dan je denkt!
Klik

(door Juul)

25-1-2010: Tibor wint clubwedstrijd van Licht Verzet
De drie vedettes van de club (Irjan Luttenberg, Martijn Roelofs en Gijs Derksen) waren er weliswaar niet, maar Tibor heeft toch een sterke prestatie geleverd door gisteren de tweede clubwedstrijd van het seizoen van Licht Verzet te winnen. Op een zwaar rondje werd een uur gekoerst. Op zijn singlespeed reed Tibor bergop noodgedwongen met een erg lage trapfrequentie, maar wist hij wel de talentvolle junior Rens de Bruin achter zich te houden. De schrijver van dit stukje werd op respectabele afstand vierde. Dat het geen flauw rondje was, bewees de kilometerteller na afloop. In de ongeveer negentien kilometer koers (negen rondjes) werden meer dan 800 hoogtemeters overwonnen. (door Juul)

25-1-2010: Website (gedeeltelijk) in de lucht
Vanaf vandaag is de website van het Bikefreak Magazine Marathonteam in de lucht. Hij was al iets meer dan een week online, maar het ontwerp is nu voor een heel groot deel definitief. Nog lang niet alles op de website is volledig up-to-date, maar dat zal in komende dagen gebeuren. De eerste nieuwsberichten zijn in ieder geval al een feit. Op en aanmerkingen zijn uiteraard welkom. Reageren kan via de deze pagina. (door Juul)